Pakowarka prozniowa rm gastro

Pakowarki próżniowe mogą stanowić wykorzystywane również w zakładach kiedy także małych firmach. Umożliwiają zapakowanie pożywienia w taki możliwość, aby produkty przeznaczone do jedzenia miały jak najdłuższą datę przydatności. Pakowarki próżniowe (nazywane często pakowaczkami) to akcesorium do odsysania powietrza z wnętrza opakowania foliowego i budowania jednocześnie szczelnego zgrzewu zamykającego. Każda pakowarka, niezależnie od konstrukcji, wyposażona jest w przesadę i listwę zgrzewającą pokrytą teflonem.

opaski na gumce

Cena takiego urządzenia wynosi około tysiąca złotych. Długość listwy zgrzewającej wynosi około trzydziestu pięciu centymetrów. Urządzenie zazwyczaj jest dwie funkcje: pakowania i zgrzewania worków i zamykania pojemników próżniowych, korków do butelek, pokryw, za pomocą przystawki. Zalecane jest branie worków ze formą R-vac, E-vac lub grubszych, stosowanie worków gładkich możliwe jest przy folii o grubości min.120 mikronów. Waga urządzenia ma prawie czterech kilogramów. Obudowa wykonana jest z zazwyczaj doskonałej klasy tworzywa sztucznego lub stali nierdzewnej. Średni czas żywotności wynosi około piętnastu lat. Napięcie sieciowe ma około dwustu trzydziestu V, a moc około czterystu W. Ogólnie wydajność narzędzia jest daleko wysoka. Obsługa maszyny jest zrozumiała i dostępna. Możliwość przygotowania do tysiąca zgrzewów pod rząd bez przegrzania urządzenia. Kształtuje się ono i do profesjonalnego przechowywania części urządzeń, maszyn. Pompa ma zawsze doskonałej klasy łożysko kulkowe. Niektóre urządzenia potrafią także cyfrowy wyświetlacz. Użytkownicy stają często przed pytaniem, czy wybrać pakowarkę komorową czy bezkomorową. W przypadku zastosowań domowych a w ścisłych sklepach, przy jednorazowym pakowaniu kilku - kilkunastu produktów, wybór pakowarki bezkomorowej będzie odpowiedni. Też w przypadku konieczności pakowania produktów o owalnym kształcie (np. wędzonych ryb), większą pewność działania zapewni pakowarka bezkomorowa (brak ograniczeń wielkości - możliwość korzystania folii w rękawie). Jeśli istnieje sprawa pakowania kilkudziesięciu produktów dziennie lub więcej (sklepy, kuchnie, firmy cateringowe, zakłady produkcyjne), pakowarka komorowa dokona tę czynność łatwo i tak a worki będą zdecydowanie tańsze.