Pakowanie prozniowe zup

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest daniem, którego zadanie liczy na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i otwarciu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki forma pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie ciała i monitoruje je przed np. zmarzliną.

Ze powodu na daleki sposób artykułów spożywczych, stosowane są różne pakowaczki. I właśnie artykuły o całej wielkości i pewnej konsystencji (mięsa) kierowane są w pakowarkach ze tradycyjnym zamknięciem próżniowym, produkty o drobnych poziomach i kruche (chleb, jagody) zamykane są w pakowarkach z ręcznym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach ma także jedną istotną wartość - wygodne użytkowanie, a więc siła i powtarzalność pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to urządzenia komorowe - łatwe w średnich rozmiarach także jak dania wolnostojące, urządzone w komorę lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Odpowiednie do wiązania ze względu na energia procesu (danie do komory woreczka z efektem i otwarcie przyciskiem procesu odsysania powietrza) oraz możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Wykorzystuje się je zazwyczaj w znaczących zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim koniec popularnym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Są wówczas narzędzia o minimalnych rozmiarach, w pakowaczce zapisuje się koniec worka, natomiast produkt jest poza urządzeniem. Pakowarki listwowe daje się w gospodarstwach domowych, niewielkich restauracjach lub małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki przygotowane są z dużej jakości byliśmy nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, każde bez wyjątku są samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W relacji od ilości oraz modelu pakowarki, listwy zgrzewające są różne rozmiary, a zatem z serii wpływa na wybór woreczków, w jakie stanowi pakowana żywność.