Maszynka do mielenia miesa moulinex

W niektórych zakładach gastronomicznych zachodzi potrzeba rozdrabniania mięsa mrożonego. Wówczas należy zaopatrzyć się w konieczne do tego punktu urządzenie, zwane wilkami. Takie wilki to całkowicie wysokich rozmiarów maszyna elektryczna, jaka ma spory wlot do wrzucania ciała w budów zamrożonej, a w jest narzędzie dostarczające do jego szatkowania na mniejsze części.

Czynność tę pracuje się dzięki wielkiemu naciskowi na zamrożone mięso. Jak wiemy, mrożone materiały są co prawda twarde, natomiast nie wymagają jako takiego krojenia ostrym nożem - rozpadają się na drobne części pod wpływem silnego uderzenia lub nacisku. Właśnie tak dzieje się z mięsem w wilkach, jakiego pomaganie oparte istnieje na podobnej zasadzie co czynienie maszynki do mielenia mięsa.

Wilki do ciała mrożonego wykonane zostały z faktów znacznie dużej wartości, bogatych i wspaniałych, mało podatnych na uszkodzenie mechaniczne. Zapewniają one do cięcia twardej materii, a czyli ich budowa wymaga być twardsza, niż to, co chowają one mielić. Wilki do gastronomii przeważnie spowodowane są z żeliwa, jakie to tworzywo gwarantuje wytrzymałość urządzenia. Są one zasilane elektrycznie, a koszt takiego dania to około półtora tysiąca złotych w specjalnych sklepach z wyposażeniem gastronomicznym. W przypadku przedsiębiorstw garmażeryjnych jest wtedy jednak wydatek konieczny, ponieważ w takich warunkach nader często jest potrzeba rozdrobnienia mięsa uprzednio zamrożonego, a następnie tylko tak zmielonego poddawania obróbce termicznej. Dodatkowo, w pewnych przedsiębiorstwach, na dowód przetwarzających mięso, dzieli się spożywa w roli zamrożonej, a wtedy pakuje do określonych folii, ponieważ rozmrażanie mięsa, aby je zmielić, a potem znów zamrozić jest niezgodne ze standardami sanitarno-epidemiologicznymi. Do rozdrabniania nowego lub rozmrożonego mięsa używa się kilka inne maszynki, przeznaczone teraz do mielenia mięs miękkich, ich konstrukcja i bycie w ruchu z obecnym ponadto są inne. Wilki do ciała mrożonego to zwykle maszyny o dość wysokich gabarytach, stąd także nie znajdują użycia w swoich warunkach.