Maszyna wilk opis

Każdy dom, interesujący się przetwórstwem mięsa, ma wśród swoich maszyn słynnego wilka. Maszyna wilk rozdrabnia ciało i realizuje je do dalszej obróbki. Przyjrzyjmy się szczegółowo, w jaki forma jest urządzenie, które są jego sposoby oraz jak w pozytywny sposób czyścić maszynę, aby była bezawaryjnie przez lata.

 

program kadry i płaceProgram Comarch CDN Optima Kadry i Płace - POLKAS & COMARCH - Systemy ERP

Wilk nie dzieli się mocno od dawnej maszynki do mięsa, którą wielu Polaków używa w bliskich domach. Podstawowa odmiana to rzeczywiście poziom i wiele przerobowa, a też większa konstrukcja oraz wsparcie elektromechaniczne (wiele domowych maszynek pracuje na “korbkę”). Obsługa urządzenia nie jest poważna, należy uważać zawsze podstawowe szkolenie z obszaru BHP oraz pozycji w przemyśle spożywczym. Duże istnieje i przygotowanie stanowiska przez rozpoczęciem działalności.

Wilk komponuje się z kilku podstawowych elementów: gardzieli, do której składamy mięso wraz z dodatkami; ślimaka, który sukcesywnie przesuwa treść do prowadzenia oraz zestawu tnącego, rozdrabniającego mięso i wiodącego je na zewnątrz, do podstawionego pojemnika. W prowadzeniu mięsa pomagają akcesoria: popychacz, nakrętka ryglująca czy antypoślizgowe nóżki.

Większość maszyn do mielenia mięsa typu wilk przygotowanych jest ze zwykli nierdzewnej. Dotyczy zatem z ważnych warunków w kierunku obsłudze maszyn w sklepach garmażeryjnych. Stałe narażenie na wilgotność i robienie różnych substancji, w obecnym i soli, nie pozostaje bez pomysłu na procesy maszyny. Wilki ze zwykli nierdzewnej myją się łatwo i pewnie obsługują przez lata. Wystarczy woda oraz spokojne środki myjące (uwaga – nie należy stosować kwasów), a następnie – dokładne wysuszenie części. Zlokalizowany w maszynie ślimak napędzany jest poprzez zębatą przekładnię, i przygotowanie go dodatkowo ze pewni nierdzewnej gwarantuje skuteczną pracę. Większość maszyn jest bezpieczeństwo zaś w sukcesie zaniku napięcia, też się wyłączają.

Wśród wilków dawanych w przemysłowej obróbce garmażeryjnej, możemy wymienić trzy rodzaje, ze powodu na poziom skomplikowania budowy, oraz co wewnątrz tym chodzi – skuteczności mielenia. Wspomniany wysoko mechanizm, wiążący się z trzech części, to typ podstawowy. Na rynku odpowiedzialne są również wilki wzbogacone o szarpak, umożliwiający jeszcze skuteczniejsze rozdrobnienie mięsa. Trzeci spośród nich z serii jest także szarpak i dodatkowy nożyk i sitko.