Kasy fiskalne nowe przepisy forum

Zgodnie z uprawnieniem do końca roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na sprawa osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był przymuszony do ewidencjonowania sprzedaży na kwotach rejestrujących. Jak zmieniły się te przepisy? Czy kasa fiskalna w placówkach gastronomicznych jest wskazana?

Z roku 2015 powyższe przepisy przestały mieć użycie do głów zwracających się prowadzeniem małych barów, lokali z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W istotę obowiązujących przepisów dobra tego nie kieruje się również wobec podmiotów świadczących usługi połączone z pożywieniem w dużych placówkach gastronomicznych. Chodzi tutaj oraz o te, które oferują swoje usługi sezonowo. Podobna jakość jest w sukcesie podmiotów poruszających się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych odbiorców. W ruchu ze koleją przepisów w 2015 roku, na dobę dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do korzystania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W owej form nie ma miejsca wielkość lokalu, lub stanowi obecne świetna restauracja, albo też mały bar, czy pracuje sezonowo czy wszystek rok. Przedstawiania nie posiada i wysokość osiąganego dochodu. Na uwadze należy pamiętać fakt, że ustawodawca pomyślał o momencie na wprowadzenie takich walut w części gastronomicznej. Stąd te kasę wpisującą w terenie gastronomicznym trzeba było zawrzeć najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do ostatniego dnia kasa musiała istnieć teraz zafiskalizowana, zaprogramowana, skłonna do pracy, a i zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna także pamiętać zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z bogatymi stawkami VAT dla produktów z nowych kategorii.  Był to absolutny warunek do wygrania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W wypadku oferowania usług gastronomicznych, jeżeli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w swojej rolę 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do usunięcia z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, lecz nie w grudniu chociaż w listopadzie, to kasę fiskalną musiał wejść do 1 lutego 2015 roku. Na pomoc zasługuje również fakt obowiązku wprowadzania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Teraz w tych terenach kasę rejestrującą należy włożyć w procesie 2 miesięcy oczekując od końca miesiąca, w którym została stworzona pierwsza pomoc gastronomiczna.