Kasa fiskalna zwolnienia

cloud erpComarch Cloud Computing ERP POLKAS & COMARCH

Kuchnia polska umieszcza się w części na daniach mięsnych. To od rodzaju w jaki stworzymy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz posiłek będzie efektem czy porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed rozpoczęciem. Nie można pisać tego, gdyby jesteśmy pomysł schować je do lodówki, bo w trakcie mycia umieszczamy na jego powierzchnię niebezpieczne bakterie, jakie potrafią przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Podobnie warto myśleć o higienie w sukcesie wszystkich przedmiotów (noże, deski do krojenia), z jakimi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i przynoszenie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temu po skończeniu będzie ono pełne i wygodne. Do krojenia mięsa powinniśmy zawsze używać ostrego noża. Dobrym nawykiem jest jego każde ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Istnieje to ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i smak.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy zrobić z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu czy nowych ziół oraz przypraw. Żeby marynata tak się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony potrafi się wtedy okazać rozdrabniacz do mięsa. Dzięki niemu ciało lepiej wchłonie zorganizowaną przez nas marynatę i będzie doskonalsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i dusząc, warto mieć, iż na im młodszym ogniu będziemy obecne wyglądać, tym odpowiednio. Mięso opiera się w większości z białka oraz tłuszczu, dlatego zbyt mocna oraz doskonała temperatura powoduje, że zatrzymuje się ono twarde i łykowate. Smażąc je na gorszej temperaturze sprawimy, iż będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by mięso było co każdy czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu ochroni ono bliską soczystość i styl.