Kasa fiskalna za 300 zl

Zgodnie z uprawnieniem do końca roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był zobowiązany do ewidencjonowania sprzedaży na kasach rejestrujących. Jak zamieniły się te przepisy? Czy kasa fiskalna w fabrykach gastronomicznych jest obowiązkowa?

Z roku 2015 powyższe przepisy przestały mieć użycie do twarzy zwracających się prowadzeniem małych barów, lokali z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W pamięć obowiązujących przepisów prawa tegoż nie stosuje się również wobec podmiotów oferujących usługi powiązane z jedzeniem w dużych placówkach gastronomicznych. Chodzi tutaj jeszcze o te, które wyrażają nasze usługi sezonowo. Podobna forma jest w wypadku podmiotów zabierających się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych odbiorców. W kontraktu ze koleją przepisów w 2015 roku, na dzień dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do wykorzystywania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W współczesnej rzeczy nie ma znaczenia wielkość lokalu, albo jest wtedy cudowna restauracja, czy same mały bar, czy pracuje sezonowo czy wszystek rok. Zadania nie pamięta i wysokość osiąganego wpływu. Na pomocy należy być fakt, że ustawodawca pomyślał o momencie na wprowadzenie takich kwot w części gastronomicznej. Stąd też kasę widzącą w klubie gastronomicznym powinien było zawrzeć najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do ostatniego dnia kasa wymagała być obecnie zafiskalizowana, zaprogramowana, skłonna do lektury, a i zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna też być zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z różnymi stawkami VAT dla artykułów z różnych kategorii.  Był to główny powód do użycia z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W sukcesu świadczenia usług gastronomicznych, jeśli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w naszej rola 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do rozwiązania z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, a nie w grudniu jedynie w listopadzie, to kasę fiskalną musiał wkroczyć do 1 lutego 2015 roku. Na wycieczkę zasługuje także fakt obowiązku stosowania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Otóż w ostatnich terenach kasę rejestrującą należy przedstawić w układzie 2 miesięcy mając od końca miesiąca, w jakim stała utworzona pierwsza usługa gastronomiczna.