Jedzenie eko

Ostatnio mieliśmy Walentynki, dlatego postanowiłem, że wykonam pewnego sposobie niespodziankę dla mojej dziewczyny. W systemach miałem dwudaniowy obiad i deser dany w towarzystwie wina i świeczek zapachowych ze znanego marketu budowlanego. Pierwszy pomysł - przegrzebki. Bardzo wyszukane danie, ale same skomplikowane w przygotowaniu, ponieważ małże trzeba wiedzieć dobrze usmażyć, aby wybrać z nich pełnię smaku.

Niestety kucharz ze mnie jest dość mierny. W istocie mógłbym stwierdzić, że początkujący, bo więc istniałoby niemal prawdy. Odkrył w internecie przepis na owe sandżaki. Nie był problem ze zrozumienie połowy tekstu, gdyż wszystko było zapisane po angielsku! No, lecz nie poddałem się, wrzuciłem wszystko w tłumacza i idziemy na żywioł, zgodnie z intuicją kucharza (której niewątpliwie nie mam). Postanowiłem, że dodam te małże w środowisku warzyw. Jednakże zapomniałem, że powinien też warzywa najpierw zdjąć i pokroić. Podejmował się stresować, bo etapu było jeszcze mniej i ja byłem dużo w miejscu. Zaczynam kroić warzywa, pech akurat chciał, że trafiłem na serdeczny palec... No, tylko jako wielki mężczyzna nie dałem za wygraną. Wpadłem na plan - szatkownica do warzyw. Wtedy stanowił tak strzał w dziesiątkę. Nie dość, że zaoszczędziłem kilka chwili na krojeniu to więcej nie musiałem bać się o proste życie przy wykorzystaniu szatkownicy. Gdy to całość istniałoby obecnie gotowe nałożył na masełko przegrzebki. Wszystko usmażyło się właśnie tak gdy na obrazku ze strony internetowej, na jakiej znalazłem przepis. Jednak zapomniałem, że był przygotować jeszcze zupę. Szybko skoczyłem do lokalnego sklepu po żurek w słoiku i wyrzuciłbym go do garnka a wtedy tylko doprawiłem. Na deser był przygotowane już wczas w zamrażarce lody własnego wyrobu. Dobrze, że zmotywowałem się by to spowodować dzień wcześniej, skoro nie zdążyłbym już z niczym. Trzeba przyznać - te chwila minut, które zaoszczędziła mi szatkownica do warzyw uratowało mój dwudaniowy obiad. Kobieta była zdziwiona i szeroka podziwu dla moich umiejętności kulinarnych.