Facet w kuchni czekolada

Czekolada stanowi samym spośród najbardziej modnych przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, posługuje się ją w moc wersjach. W mało każdym sklepie można otrzymać wyroby czekoladowe w różnych postaciach. Ciekawa jest zarazem czekolada mleczna jak i silna. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym czasem jej dostarczania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest ludzie obróbce termicznej, podczas której pozbawia się je bakterii. Następnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, a w owocu tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie fakty są odpowiednio dozowane, w relacji z tegoż który wyrób chce się uzyskać. Miazga jest mielona dalej w procesie automatycznym. Po wejściu tych procesów zawiera ona rolę sypką, którą nazywa się prószem. Jest on wywoływany procesom konszowania. Do prac czekolady potrzebne jest skorzystanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej polecane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do pierwszego etapu realizacji czekolady stosuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania przeprowadzają się również na ciepło kiedy natomiast na mokro. Proces konszowania na gorąco jest ostatecznym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji kończy się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego pomocą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i ważny połysk.