Chlodzenie prozniowe

Pakowanie próżniowe jest wyjątkowym sposobem na przedłużenie trwałości produktów spożywczych. Pozwala uniknąć psucia się żywności, oraz tymże samym generuje oszczędności dla domowego budżetu.

Urządzenia próżniowe są bardzo proste w obsłudze, wymagają tylko dobrze do nich wybranych opakowań. Na zbytu są innego typu maszyny do pakowania próżniowego, przeznaczone specjalnie dla wytwórców żywności, ale producenci oferują i niewielkie pakowarki dla gospodarstw domowych. Przechowywanie żywności w rodzaj próżniowy, wydłuża jej przydatność do spożycia, od trzech do pięciu razy, zachowując przy tym niezmieniony smak i zapach, ponadto zabezpiecza wilgotne produkty przed wysychaniem, i te trzymane w zamrażalniku, przed zmarzliną. Jedzenie zostawiane w ten droga nie traci wartości odżywczych, ani nie zmienia swojej konsystencji. Dzieje się tak dzięki temu, że produkty nie mają dostępu do powietrza, jakie jest pierwszą przyczyną psucia się artykułów spożywczych. Przygotowując żywność do zapakowania, należy mieć o umyciu rąk, lub włożeniu foliowych rękawiczek, aby nie przenieść na produkty innego rodzaju bakterii. Dla gospodarstw domowych najbardziej podawane są pakowarki bezkomorowe. Stanowią wówczas niewielkie urządzenia, w jakich pakowanie podejmuje się na zewnątrz, a powietrze jest odsysane podczas zgrzewania drugiego końca woreczka. Ceny takiej maszyny, wahają się od kilkudziesięciu do niecałych dwóch tysięcy, w relacji od funkcji, jakie ma, sile także z producenta, pomimo te najpiękniejsze kierowane są raczej dla przeciętnych sklepów, czy gastronomii. Przeciętnie niezła zgrzewarka nie kosztuje wysoce niż czterysta złotych. Dla takich maszyn należy stosować worków moletowanych, które stanowią jedną, lub dwie strony chropowate, aby ułatwić prawidłowe odsysanie powietrza. Można też używać tanich torebek typu PA/PE, przeznaczonych dla maszyn komorowych, jednak wymaga toż ogromnych wiedzy. Pakować można łatwo wszystko, mięso, ryby, wędliny, dania gotowe, owoce i warzywa, sery, itd. Zakłady przetwórstwa spożywczego używają pakowarek komorowych, traysealerów, oraz tuneli do termokurczu. Całe te dania są przeznaczone do pakowania dużych części żywności.